Projecten

Het Huis der Nederlanden

SASNEV, het Suid-Afrikaanse Sentrum vir Nederland en Vlaandere, gevestigd in Pinelands, Kaapstad, is een privaat cultuurcentrum dat als doel heeft het culturele leven in Nederland en Vlaanderen in Zuid-Afrika bekend te stellen en, zodoende, de banden tussen de drie landen te versterken. De maandelijkse aanlijn publicatie Hutspot speelt hierbij een cruciale rol.

SASNEV is gegroeid uit het Huis der Nederlanden dat door de Willem de Zwijger-Stichting in Kaapstad opgericht werd en waarvoor een gebouw in Pinelands ter beschikking gesteld werd. De Willem de Zwijger-Stichting is nog steeds de belangrijkste financiële ondersteuner van SASNEV en draagt jaarlijks het overgrote deel van de werkingskosten van het centrum.

SASNEV heeft een aantal vaste programma’s waarbij taal en literatuur centraal staan. Vooreerst is er de boektoer die een bekende Vlaamse of Nederlandse schrijver door het hele land neemt. Bovendien huisvest SASNEV de Nederlandse Biblioteek in Kaapstad die, met 30.000 titels, een weelde aan boeken voor het ruime publiek ter beschikking stelt.

Andere vaste programma’s behelsen onder meer Eenders & Anders, een introductie van Zuid-Afrikaanse scholieren tot de cultuur in Nederland en Vlaanderen, met speciale aandacht voor de overeenkomsten en verschillen. Toekomstgericht wordt vooral gemikt op de uitwisseling tussen scholen in de drie landen. Met groeiende aandacht voor aanlijn programma’s bereikt SASNEV een steeds groter publiek binnen de culturele and academische wereld in Zuid-Afrika.

Voor deze programma’s rekent SASNEV op een hechte, financiële en inhoudelijke samenwerking met, onder meer, de Stichting Zuid-Afrikahuis in Amsterdam, de Orde van den Prince, de van Ewijckstichting, het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Vlaamse Vertegenwoordiging in Zuid-Afrika. Daaraan toegevoegd biedt SASNEV als Studio SASNEV een aantal programma’s in eigen regie aan en werkt het centrum als cultureel makelaar nauw samen met diverse culturele instanties in Zuid-Afrika, waaronder onderwijsinstellingen, maatschappelijke organisaties en, uiteraard, de diverse culturele feesten, zoals deze in Stellenbosch, Oudtshoorn en Bloemfontein, steeds met het doel voor ogen om de cultuur van Nederland en Vlaanderen bekend te stellen.