Nieuws
Festival voor het Afrikaans

In memoriam Johan Smeuninx
Op zaterdag 31 januari 2022 vond de uitvaartplechtigheid plaats van Johan Smeuninx. Johan Smeuninx was lid van het curatorium van de Willem de Zwijger-Stichting. Ook was hij de dynamische directeur van de reisafdeling van de Vlaamse culturele vereniging het Davidsfonds, voorzitter van de scouts Diependaal (Winksele) en bestuurslid van de Rotary Club Leuven. Hij was nog in de fleur van zijn leven, nog geen zestig, toen een onmeedogende ziekte hem in zeer korte tijd velde. Hij overleed op 24 december 2022.

Willem de Zwijger-biograaf twee keer in de prijzen
Het curatorium van de Willem de Zwijger-Stichting feliciteert René van Stipriaan met de twee eervolle onderscheidingen, de Libris Prijs voor Geschiedenis en de Biografieprijs, die hem ten deel vielen voor De Zwijger, zijn indrukwekkende biografie over Willem van Oranje.
‘In het rijtje klassieke vaderlandse helden staat Willem van Oranje bovenaan. Veel eigentijdse biografen zouden hem daarom met genoegen van zijn voetstuk hebben gerukt, door zijn slechte daden zo breed mogelijk uit te meten. Maar René van Stipriaan weigert te kiezen tussen ophemelen en debunken. Zijn biografie van de Zwijger is gebalanceerd en plaatst de hoofdpersoon in de context van zijn tijd en milieu. Zo ontstaat het beeld van een ambitieuze edelman die zijn dynastieke belangen verdedigde, en die door diepe dalen ging om zijn doel te bereiken. Een zeldzaam grondig en prettig geschreven boek, dat alle eerdere biografieën over Willem van Oranje overtreft.’
Juryrapport Libris Prijs voor Geschiedenis Tweet

Bij Uitgeverij Waanders verscheen onlangs de bundel Willem van Oranje in brieven. De opstand van 1572. Deze uitgave stond onder redactie van Marianne Eekhout, Ineke Huysman, Henk van Nierop, Judith Pollmann en Johan Visser. In dit boek kijkt de lezer mee over de schouder van Willem van Oranje. Aan de hand van veertig brieven wordt hij gevolgd in het jaar 1572, een keerpunt in de Nederlandse geschiedenis.
Op 1 april in dat jaar nemen de Watergeuzen bij toeval Den Briel in. Terwijl in het westen en noorden steeds meer steden en gewesten zich (noodgedwongen) aansluiten bij zijn opstand, proberen in het oosten en zuiden Oranjes legers steun af te dwingen.
De strijd die in april 1572 met verrassend succes begint, lijkt aan het einde van het jaar vrijwel hopeloos. De brieven, ingeleid door experts, laten zien hoe Oranje probeert Nederlanders voor zich te winnen en misstanden aan de kaak te stellen. De weg naar vrijheid en verdraagzaamheid blijkt weerbarstiger dan de prins had gehoopt.
Willem van Oranje in brieven. De opstand van 1572 | Uitgeverij Waanders | paperback, 256 pag. | € 29,95 | ISBN: 9789462624047
Nieuwe biografie over Willem de Zwijgers tegenstander, Filips II

Over Filips II en over zijn receptie in de loop van de geschiedenis schreef historicus Arnout van Cruyningen het boek De koning van Hispanje, Filips II, verguisd en geëerd. Een boek dat stilstaat bij wie Filips II was, hoe hij terecht kwam op zijn positie als koning en hoe nadien op zijn koningschap werd teruggeblikt.
Lees een recensie van De koning van Hispanje op Biografieportaal.

Taal is toekomst-trofee
Met ondersteuning van de Taalunie lanceert Davidsfonds de Taal is Toekomst-trofee. Het doel is de ondersteuning van initiatieven die het Nederlands promoten en onze taal toegankelijk maken voor iedereen. Het winnende project krijgt een programma op maat uitgestippeld om het een trap hoger te tillen, te professionaliseren en breder te verspreiden in het taalgebied. De trofee is dus geen competitie, het is in de eerste plaats een blijk van waardering voor diegenen die zich inzetten voor het Nederlands.
Via taalistoekomst.be kan je vanaf vandaag innovatieve en creatieve ideeën rond taal nomineren voor de Taal is Toekomst-trofee. De trofee ondersteunt initiatieven die het Nederlands promoten op een warme en aangename manier: geen taalzuivering, geen strenge regeltjes… Klein of groot, helemaal nieuw of onterecht onbekend, dat maakt niet uit. Als de initiatieven maar zoveel mogelijk mensen een geweldige goesting geven in onze taal. Het winnende project krijgt een programma op maat uitgestippeld om het een trap hoger te tillen, te professionaliseren en breder te verspreiden. Taal is Toekomst is een initiatief van Davidsfonds, de Taalunie en Xpair Communication.


Bron: Het accent, de ledenkrant van het Davidsfonds, maart 2022.
Studio SASNEV: Yves T'Sjoen in gesprek met Breyten Breytenbach
Op 19 maart 2022 vond er bij SASNEV, het Suid-Afrikaanse Sentrum vir Nederland en Vlaandere, een prachtige openbare ontmoeting plaats tussen Yves T’Sjoen, hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Gent, en de legendarische Zuid-Afrikaanse dichter Breyten Breytenbach. U kunt dit gesprek hier terugkijken.
Koning neemt eerste exemplaar biografie Willem de Zwijger in ontvangst

De Nederlandse koning Willem-Alexander neemt op dinsdagochtend 16 november in de Kloosterkerk in Den Haag het eerste exemplaar in ontvangst van De zwijger, het leven van Willem van Oranje door cultuurhistoricus René van Stipriaan. De koning wordt de biografie aangeboden door de auteur.
René van Stipriaan deed twintig jaar onderzoek naar het leven van Willem van Oranje. Hij verwerkte nieuwe inzichten en nog onbekende details in het boek, waarover hij tijdens de presentatie spreekt.
Tijdens de bijeenkomst zijn er korte lezingen van schrijver en journalist Geert Mak, emeritus hoogleraar Nieuwe Geschiedenis Henk van Nierop en universitair hoofddocent Europese Studies Yolanda Rodríquez Pérez. Luitist Arjen Verhage en zangeres Henriette Schenk brengen een zestiende-eeuwse versie van het Wilhelmus ten gehore.
Constantijn Huygensprijs voor Peter Verhelst
De Constantijn Huygens-prijs 2021, een van de vijf Haagse literatuurprijzen, is toegekend aan de Vlaamse dichter en schrijver Peter Verhelst (1962), die in 1987 debuteerde met de dichtbundel Obsidiaan. Al eerder ontving hij de Jan Campert-prijs 2008 (voor de bundel Nieuwe sterrenbeelden) en de F. Bordewijk-prijs 2000 (voor de verhalenbundel Tongkat). Daarnaast ontving hij eerder onder andere de Herman de Coninckprijs en de Gouden Griffel.
De Constantijn Huygens-prijs, de jaarlijkse prijs voor een literair oeuvre, bedraagt € 12.000 en wordt op 23 januari 2022 uitgereikt op het festival Winternachten. Het Literatuurmuseum organiseert de toekenning en uitreiking van de Haagse literatuurprijzen.
De jury bestond uit Erica van Boven, Jeroen Dera, Jeannette Smit, Nisrine Mbarki, Aad Meinderts (voorzitter), Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Rashif El Kaoui en Sarah Vankerschaever

Overwegingen van de jury:
‘Het lijdt geen twijfel: Peter Verhelst heeft een adembenemend oeuvre. Tongkat, Zwerm, Nieuwe sterrenbeelden, Zing zing, deze zomer nog de bundel 2050. Hij is de verdiende laureaat van de Constantijn Huygens-prijs. En toch: de Vlaming, de dichter, de romancier, jeugdauteur, theaterauteur en zelfs performancekunstenaar zou zich bij die prijs misschien wat ongemakkelijk kunnen voelen. We kennen hem als iemand die zich niet graag binnen de omheining van een label of een genre plaatst, zelfs de publicatie van een werk is een horde, want het betekent dat levend taalmateriaal stolt. Inkt op papier. Opgezet weefsel. Hetzelfde geldt voor zoiets als ‘een oeuvre’. Dat moet volgens Verhelsts poëtica blijven bewegen, blijven herschreven worden, het moet doorbloed. Het is literaire onrust die naar een geheel eigen universum leidt, soms prachtig intuïtief, soms donker, kritisch en pulserend. Op deze manier moet de toekenning van deze Constantijn Huygens-prijs ook gezien worden: niet als een bevestiging van wat is geweest, maar als een bekroning van de volgehouden inspanning van Peter Verhelst om te blijven zoeken naar alles wat zou kunnen zijn.’